A családállítás módszere szerint lehetnek olyan elakadások az életünkben, amelyek nem a személyiségünkből fakadnak, nem gyerekkori trauma okozza őket, hanem az eredendő családunktól felmenőink vettük át. Ezek lehetnek érzések viselkedési módok sorsok, amelyeket öntudatlanul másolunk akár úgy, hogy semmit sem tudtunk róla egyébként. A családi traumák terhek tovább tudnak öröklődnek és mi önkéntelenül újra játsszuk őket. Ez akadályozhat abban, hogy a saját életünket élhessük.

Átvehetjük a családunk meg nem oldott problémáit

A családállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik, aki az emberekkel való munkája során megtapasztalta, hogy létező jelenség átvenni a családunk meg nem oldott problémáit, feldolgozatlan történeteit. A család állításom kiderülhet, ha a családunktól átvett érzelmi csomagot cipelünk és a segítségével ezeket a terheket le is tehetjük. Olyan esetekben értelmes kipróbálni a módszert amikor már többféleképpen meg akartunk oldani egy gondunkat, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból sehogy sem sikerül.

Mikor érdemes választani a módszert?

  • Amikor újra és újra felbukkan az életünkben ugyanaz az élet szituáció.
  • Mindenképpen párkapcsolatunk hasonlóan zajlik és ugyanaz a vége vagy egyáltalán nem találunk párt magunknak.
  • Nem jön a gyermekáldás pedig nincs fizikai oka.
  • Nehézségeink vannak a szüleinkkel testvéreinkkel vagy a gyerekeinkkel. 18 évesnél fiatalabb gyerekek esetében a szülő kérhet állítást a részére a jelenléte nélkül is.
  • Sorozatos kudarcok érnek az életünkben a munkánkban.
  • Boldogtalanok vagyunk, nincs élet célunk.
  • Bizonyos helyzetekben indokolatlanul heves érzelmi reakciókat produkálunk.
  • Nem találjuk meg az örömöket az életben.
  • Betegség esetén is érdemes kipróbálni a családállítást, de nem garancia a gyógyulásra és semmiféleképpen sem helyettesítheti az orvosi kezelést.

Az is kiderülhet, hanem sorsát vétel a gond, hanem a saját életünkből származó történet okozza a nehézséget.

Hatékony és nagy változások történhetnek a hatására, de az is előfordulhat, hogy csak részben vagy egyáltalán nem sikerül a megoldás. Ilyenkor más nézőpontból érdemes megközelíteni a kérdést. Felkereshetünk egy pszichológust vagy egy kineziológust. Körültekintően válasszunk szakembert. Első körben érdemes segítőként jelen lenni a családállításon, így meggyőződhetünk róla, hogy szimpatikus-e a számunkra a csoport vezetője.

Hogyan zajlik a családállítás?

A családállítás csoportos módszer, de létezik egyéni formája is. Ilyenkor bábuk vagy papírlapok a segítők. A csoportban kétféle résztvevő van az állítást kérő, Saját témával dolgozik és a többiek képviselők az ő állításában.

Egyszerre mindig egy embernek történik állítás a témahozónak, Aki röviden összefoglalja mire keres megoldást miben szeretné, hogy változás történjen. A családállítás azért érdekes módszer mert anélkül is működik, ha nem ismerjük a családi sztorikat a felmenőinkről. A csoport résztvevői felállnak ők képviselik a téma hozó családtagjait és magát a témához sót is. A térben önkéntelenül elfoglalt helyükkel leképezik a család rendszert és a családtagok egymással való kapcsolatát. Ebből kiderülhet a téma hozó problémájának a gyökere. Ha ez megvan akkor a téma hozó rituális módon leteheti a terheit, az átvett sorsokat.

A traumákat még az unokáink is hordozzák a génjeikben

Minderre nem létezik tudományos magyarázat ezért vannak, akik túlságosan elvontnak tartják. Ettől függetlenül a családállítás alapjai tisztán pszichológiai elméletekből állnak. Emellett vannak kutatások, amelyek igazolják, hogy a traumatikus élmények még az unokák génjeiben is nyomot hagynak.