Miért előnyös a babamasszázs? Mire jó a babamasszázs tanfolyam?

Kiváló alkalom a szülők, gondozók számára, hogy még szorosabb kapcsolatba kerülhessenek baba  masszázs során a kicsivel. A fizikai hatásokon túl egy mélyebb szeretetteljes kapcsolat (a kötődés) kialakításában is segít a babamasszázs. Nem tudok meghatottság nélkül beszélni azokról a pillanatokról, amikor látom a baba és a mama egységét, összehangolódását a foglalkozásokon.

2004-ben találtam meg a szívemhez legközelebb álló lehetőséget, a babamasszázst. Az IAIM (Nemzetközi Csecsemőmasszázs Szövetség) okleveles  oktatója vagyok és azóta heti rendszerességgel tartok babamasszázs tanfolyamokat, esetenként egyéni oktatásokat. Az elmúlt években közel ezer családot tanítottam meg erre a csodálatos módszerre, a Csepel-sziget jó néhány településén és országszerte.

Foglalkozás formája: csoportos (5 alkalom)


A következő babamasszázs tanfolyam 2024.03.14.-tól 5 héten át minden csütörtökön 11 -12 óráig.
Helyszín: 2310 Szigetszentmiklós Posta köz 2  Védőnői Szolgálat

Telefon: +36 20 430 4720

 Sziget TV interjú, 2010

 

Babamasszázs, rádióinterjú

Babamasszázs tanfolyam: az örömteli kapcsolat építőköve

Az újszülött csecsemők világát felfedezve rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy még közelebb kerüljünk hozzájuk, és erősítsük a kapcsolatunkat. Az egyik ilyen lehetőség a babamasszázs, amely nemcsak az apró babának nyújt kellemes érzéseket, de az anyukának vagy apukának is örömteli tapasztalat lehet. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért érdemes elkezdeni a babamasszázst, hogyan kell helyesen csinálni, és milyen előnyökkel járhat ez a gyakorlat például egy babamasszázs tanfolyam keretei között megtanulva, mind a baba, mind a szülők számára.

Miért érdemes babamasszázst alkalmazni?

A csecsemőmasszázs több szempontból is előnyös lehet. Először is, az érintés segíti a baba testi fejlődését. A baba bőre rendkívül érzékeny az érintésre, és a masszázs során a finom simogatások és mozdulatok elősegítik az izomtónus javulását, valamint segíthetik a csecsemő mozgáskoordinációjának fejlődését. Emellett a masszázs megnyugtathatja a babát, és segít az elalvásban, így javítva az alvás minőségét.

A babamasszázs emellett lehetőséget kínál az anya vagy az apa és a baba közötti kötelék erősítésére. Az intenzív figyelem, amit a masszázs során a babára fordítunk, elősegíti az érzelmi kapcsolat mélyülését és a bizalom kialakulását a szülő és a baba között. Ez az időszak lehetőséget nyújthat arra, hogy teljesen össze hangolódjunk a babánkkal, és jobban megismerjük őt.

A babamasszázs tanfolyamon elsajátíthatjuk a megfelelő mozdulatokat

A csecsemőmasszázs elkezdése előtt fontos néhány dologra odafigyelni. Először is, készítsük elő a környezetet. A szoba hőmérséklete legyen kényelmesen meleg (kb. 24-26 °C), hogy a baba ne fázzon meg. Kerüljük az erős megvilágítást, és ha szeretnénk, halk zenét vagy halk beszédet használhatunk a relaxációhoz. Fontos, hogy csak a baba és a masszázst végző személy legyen jelen a helyiségben, hogy teljes figyelmet tudjunk fordítani egymásra.

Vetkőztessük le a babát, fektessük egy puha alá, és használjunk vízálló pelenkaalátétet, a nedves balesetek elkerülésére masszázs során. Az elrendezkedés során tartsunk szemkontaktust a babával, és teremtsünk kellemes légkört.

Használhatunk különféle masszázsolajokat, például búzacsíra-, levendula-, vagy mandulaolajat. Az olajat a kezeinket melegítsük fel, majd finoman és gyengéden masszírozzuk a babát, kezdve a lábakkal, majd fokozatosan haladva a test többi részére.

A baba masszázs lépései

Lábak: Kezdjük a lábakkal, mivel itt a baba általában érzékenyebb az érintésre. Simítsuk lefelé a lábat, majd csúsztassuk végig rajta a kezünket.

Hát és fenék: Haladjunk tovább a hát és a fenék masszírozásával. Használjunk finom, de határozott mozdulatokat, és ringassuk kissé a babát.

Has: Simítsuk lefelé a hasat, de ne masszírozzuk, ha a baba éppen evett.

Mellkas: A mellkason csak simítsunk végig, ne nyomkodjuk. A tenyereinket helyezzük el a mellkas felső részére, majd simítsuk lefelé a has felé.

Karok és kezek: Masszírozzuk a karokat és a kezeket is, hasonlóan a lábakhoz.

Arc: Ha a baba élvezi, az arcát is masszírozhatjuk, figyelve arra, hogy ne takarjuk el a szemeit.

Fontos, hogy a masszázs során figyeljük a baba jeleit és kövessük az ő igényeit. Ha nem szereti a masszázst e erőltessük rá. Adjunk időt a babának, hogy hozzászokjon az érintéshez, és figyeljük meg, mi az, ami neki valóban kellemes és megnyugtató.

Mikor érdemes a babamasszázst végezni?

A csecsemőmasszázs bármikor elkezdhető, de fontos, hogy a baba pillanatnyi állapotához és igényeihez igazítsuk. Ne masszírozzunk lázas, beteg babán, és a védőoltások után is hagyjunk néhány nap pihenőt. Ha a babának bőrbetegsége van vagy kiütései vannak, szintén kerüljük a masszázst. Az ideális időpont akkor van, amikor a baba éber, de nyugodt állapotban van.

Az anya vagy apa lelkiállapota is fontos a csecsemőmasszázs során. A szülőnek nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy pozitív érzéseket közvetítsen a babája felé. Ne legyenek zavaró tényezők, mint például zaj vagy élénk színek a környezetben. Ezt az időt csak a babára szánjuk, és próbáljunk ellazulni, hogy a masszázs mindkettőnknek örömet hozzon.

Miért érdemes csecsemőmasszázst alkalmazni?

Fizikai fejlődés: A csecsemőmasszázs segíthet az izomtónus javításában és a mozgások koordinálásában. Az érintés a baba testi fejlődésének fontos része.

Alvás segítése: A masszázs megnyugtatja a babát, és segít az alvás minőségének javításában. Sok szülő találkozik az alvásproblémákkal, és a babamasszázs lehet egy hatékony eszköz a pihentető alvás elérésében.

Kapcsolat erősítése: A masszázs során az anya vagy apa és a baba közötti kötelék erősödhet. Az intenzív figyelem és az érintés segíthet mélyíteni az érzelmi kapcsolatot.

Stressz csökkentése: A masszázs nemcsak a babának, hanem a szülőnek is lehetőséget nyújt a stressz csökkentésére és a relaxációra. Az idő, amit a babával töltünk, pozitív hatással van az anya vagy apa lelkiállapotára is.

Az érzékszervek fejlesztése: A masszázs során a baba érzékszervei is stimulálódnak. Az érintés, a látás és a hangok együttműködése segíthet az érzékszervek fejlesztésében.

A masszázs nemcsak fizikai, hanem érzelmi és mentális előnyökkel is járhat mind a babának, mind a szülőknek. Ez egy olyan tevékenység, amely lehetővé teszi a szülők és a babák közötti szoros kapcsolat elmélyítését, miközben a babának pozitív élményeket és fizikai fejlődést nyújt.

Mit tegyünk, ha a baba nem szereti a masszázst?

Ha a baba ellenzi a masszázst, ne erőltessük rá. A csecsemők különbözőek, és lehet, hogy egyesek jobban élvezik az érintést, míg másoknak időre van szükségük hozzá, hogy rá hangolódjanak. Néhány tipp, hogy segítsünk a babának könnyebben megszokni a masszázst:

Figyeljük meg a baba nonverbális jeleit. Ha láthatóan ellenzi a masszázst, például sír, feszül vagy kitépi a kezét, hagyjuk abba azonnal. Az érzékenyebb babák némi időt vehetnek igénybe, hogy hozzászokjanak az érintéshez.

A masszázst lassan és gyengéden végezzük. Ne nyomjuk vagy dörzsöljük túl erősen. Az ujjaink legyenek tiszták és melegek, és az olaj vagy testápoló legyen kellemesen langyos.

Beszéljünk a babához vagy énekeljünk neki a masszázs alatt. A hangunk nyugtató hatással lehet rá. Ugyanakkor ne vigyük túlzásba a beszédet vagy a zajt, hogy nyugodt maradhasson.

Válasszuk azt időpontot a masszázshoz, amikor a baba éber, de nyugodt állapotban van. Ne próbáljuk meg masszírozni, ha a baba éhes vagy nagyon álmos.
Hagyjuk, hogy a baba irányítsa a masszázst. Figyeljük meg, hogy milyen mozdulatokra reagál pozitívan, és melyeket utasít vissza. Engedjük meg neki, hogy kifejezze az igényeit.

Legyünk kitartóak: A babának időre lehet szüksége ahhoz, hogy megszokja az érintést és élvezze a masszázst. Ne adjuk fel túl hamar. Próbálkozzunk újra és újra, és nézzük meg, hogyan változik a baba reakciója az idő múlásával.

A csecsemőmasszázs nemcsak a fizikai fejlődésre, hanem a kapcsolat erősítésére is kiváló lehetőség. Minden baba más, és az érzékenysége eltérő lehet. A legfontosabb, hogy az érintés mindig pozitív és kellemes élmény legyen számára, és ne okozzon számára stresszt vagy kellemetlenséget.