Rendszerterápia – Családállítás

„ Ha a szülők maguk mögé néznek, és látják, honnan és milyen messziről ered az életük, láthatják, hogy ők is egy áramlat részei. Így erősek lehetnek gyermekeikkel szemben, de nem abban az értelemben, hogy rájuk kényszerítenek valamit, hanem úgy érzik, kapcsolatban vannak ezzel az áramlattal. A gyermek így mindent könnyebben fogad el a szülőtől, mert ő is ennek az áramlatnak a részeként tekint magára.” 

Bert Hellinger

Amikor megszületünk, sőt már amikor megfoganunk, a szüleink révén egy családi rendszerhez kapcsolódunk és ez a rendszer hat ránk egész életünkben.

Célom, hogy az évtizedek alatt megszerzett tudásomat használva segítsek a hozzám fordulóknak.

Nem csak egy tünetet kiragadva, hanem az egész embert, családot segítve a családi rendszer felállításával egy új rálátási lehetőséget mutassak a résztvevőknek.

Formája: egyéni és csoportos munka

Telefon: +36 20 430 4720


Egy velem készült interjú a családállításról:

A családállítás története

Bert Hellinger pszichoterapeuta a nyolcvanas évek második felében kezdte el a családfelállítás módszerének a kidolgozását. A pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció analízis, és a családterápia módszereit saját eseteinek alapos tanulmányozásával és megfigyeléseivel ötvözve túllépett a hagyományos nyugati pszichológia megszokott fogalmi keretein, és új módszerével rövid időn belül igen látványos sikereket ért el. Világszerte futótűzként terjedt el a szisztemikus-fenomenologikus rendszerterápia, közismertebb nevén a Hellinger-féle családállítás módszere.
A családi lélekben/mezőben szigorú törvények uralkodnak. Ha megsérülnek, az generációkon keresztül negatív hatással van a családtagokra. A családi lélek megkezdi a kiegyenlítést, a jóvátételt. Működésbe lép a rendszer-lelkiismeret, például úgy, hogy a gyerek kezd el érthető ok nélkül rosszul élni, vagy valamilyen testi-lelki tünetet mutatni. Mivel az okok ilyenkor nem a saját élettörténetben vannak, mindaddig eredménytelenek maradhatnak a testi és lelki kezelések, amíg a rejtett dinamika napvilágra nem kerül, és fel nem oldódik.

A családfelállítás menete

A csoportban  lehetsz kliens (témahozó), segítő. A kliens röviden elmondja a problémáját. Az állítás vezetője feltesz néhány kérdést, hogy egyértelművé váljon milyen szereplői, tényezői vannak a témának, majd a kliens a jelenlévők közül kiválasztja a szereplőket. Az állítások során a jelenlévő csoporttagok kölcsönösen segítik egymást, képviselőként részt vesznek egymás állításában. A saját állításodat kívülről figyeled, a saját lelked mélyéről felszínre kerülő folyamatokat itt mások mutatják meg Neked. Ez a forma a kölcsönösségre alapul (én segítek neked, te is segítesz nekem), feltétele természetesen a csoporttitok megtartása. A képviselők testi érzeteik, érzéseik és mozgáskésztetésük alapján mozognak, a térben. Ezután sokféle úton haladhatunk tovább, mindig az adott kérdéshez, helyzethez leginkább illően, mindezt az állításvezető instrukciói alapján. Fontos, hogy a képviselők nem eljátsszák a kérdéshozó történetét, ők “csupán” közvetítők.

Hogyan működik a családfelállítás?

A módszer alapjául az ún. morfogenetikus mező szolgál, melynek lényege, hogy létezik egy olyan energetikai közeg, melyben minden valaha átélt eseménynek és gondolatnak nyoma van, s melyben ezek az információk ide-oda közlekednek, a tér és az idő korlátai nélkül. Igazán még senki sem tudta megmagyarázni, pontosan hogyan működik ez, viszont tapasztalati tény, hogy működik. Több tudós is vizsgálta, s vizsgálja mind a mai napig ezt a mezőt. Közülük talán Rupert Sheldrake neve hangzik a legismertebben azok számára, akik foglalkoztak már ezzel a témával. Ő használta saját elméletéhez ezt a kifejezést: formáló, azaz morfogenetikai mező.

Sheldrake azt állítja, hogy a világ összes élőlényének és szerkezetének formálódása és fejlődése (pl. állatok, növények, molekulák, emberek, családok, társadalmak fejlődése) ezen morfogenetikus mezők irányítása alatt áll. Ezek a mezők minden élőlényt összekötnek egymással.

A családfelállítást nem a terapeuta irányítja, hanem a morfogenetikus mező. Az, hogy mit akar a mező, csak akkor derül ki, ha a résztvevők, beleértve a terapeutát is, képesek elfeledkezni saját egójukról, képesek lemondani a koncepcióikról, az elvárásaikról, s arról a vágyukról, hogy meg kell felelniük.

Sorsunkra hatást gyakorol a tágabban értelmezett családunk, rokonainknak az élettörténete. A családrendszerünkben törvények uralkodnak, melyek megsértése hatással van a rendszer tagjaira, a következő generációk, melyek őseink életét beárnyékolták kihatással vannak jelen életünkre, a mindennapjainkra.

Családfelállítás során olyan jelentős felismerések kerülnek felszínre, amelyek előbbre viszik az életet. A családfelállítás módszere nem merül ki abban, hogy a rejtett konfliktusokat felszínre hozza, megoldást is kínál azokra. Megmutatja a kivezető utat egy-egy sorstévesztésből, és erre az útra az érintett személyt rávezeti.

A legjobb, ha megtapasztaljuk ennek a lelki rendszernek a működését és ezáltal jobbá tesszük a magunk és szeretteink életét.

Az eddigi tapasztalatok szerint a családállítást követő egy évben a résztvevők nagyobb részénél jelentős pozitív változás tapasztalható, kisebb százalékuknál javul a helyzet, és van olyan eset is, amikor nincs változás.


Milyen témák esetében használható a családfelállítás?

Mi az, amiben segít?

Mivel majdnem minden betegség onnan ered, hogy lélekben nem vagyunk kerek egészek, kapcsolataink nem szeretetteljesek, személyiségünk és jellemünk nincs megfelelően kimunkálva, nem rendelkezünk kellő önismerettel, nem vagyunk tisztában tudatalatti mozgatórugóinkkal, bármilyen betegség esetén végezhetünk családállítást.

Az előző mondat részleteiben megbújik, hogy tulajdonképpen minden témára lehet állítani. Lelki problémákra, életvezetési problémákra, párkapcsolati-, kapcsolati problémákra, munkahelyi-, közösségi problémákra stb.

De még csak az sem szükséges, hogy problémánk legyen! Önismereti munkának is megfelelő ez a módszer. Minden egyes állítás során új képeket kapunk ahhoz, hogy jobban eligazodjunk a saját életünkben.

Párkapcsolatok

 • nincs párkapcsolatod már hosszú ideje

 • problémák vannak a meglévő kapcsolatodban

 • folyamatos kényszerképzet, hogy kilépj a kapcsolatból

 • válás után nem tudsz új kapcsolatot létesíteni

 • mindig a szerető státuszba kerülsz

 • nem tudsz igazán nő / férfi lenni a kapcsolatodban

 • folyamatos a veszekedés, dühöt érzel partnered felé

Család

 • szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel való kapcsolatok javítása

 • búcsú a halott hozzátartozóktól

Gyermekek

 • szülő-gyerek közötti kapcsolat javítása

 • abortuszok feldolgozása – elfogadása

 • vetélések feldolgozása

 • gyermekáldás hiánya (amennyiben szervi probléma nem áll fenn)

 • élettárs második férj / feleség nem tudja elfogadni a gyereket, aki az első házasságból való

 • magatartási-tanulási zavarok

 • hiperaktivitás, ágybavizelés, örökbefogadás

 • asztma, allergia, alkohol és kábítószer-függőség

Betegség

 • súlyproblémák (túlsúly – anorexia)

 • káros szenvedélyek, alkohol, drog, dohányzás elhagyása

 • depresszió, pánikroham, allergia, rák

 • öngyilkossági kísérletek, álmatlanság

  Az orvosi kezelés nem zárja ki a módszer alkalmazását!

Félelmek

 • halálfélelem, boldogtalanság, bizonytalanság, feszültség

 • sikertelenség

 • szomorúság, agresszivitás

 • nem tudsz azonosulni érzelmeiddel

 • nem találod a helyed az életedben a munkában

 • elvágysz az élők világából