Rengeteg irodalma van annak, hogy hogyan legyél jó szülő. Sajnos a könyvekből, cikkekből csak jó vagy kevésbé jó információkat kaphatsz. Ahogyan az én gondolataim és tapasztalataim is csak irányadóak lehetnek.

A Te gyermekedet Te ismered

Hiszen a Te gyermekedet TE ismered a legjobban. Fontosnak érzem kihangsúlyozni, hogy mindenki a saját családjából hozott tapasztalatokat-mintákat használja fel alapul a gyermeke nevelésében. Úgy fogod nevelni, gondozni a saját kicsidet, mint ahogyan azt az édesanyádtól láttad. Hacsak nem gondolod végig saját életedet, tapasztalataidat és mondod azt, én másként akarom nevelni a gyermekemet. Ha ez a döntés megszületett csak akkor van esélyed, hogy tudsz is másként cselekedni. S itt a cselekvésen van a hangsúly. Ha egyedül nem tudsz kilépni a korlátozó mintáidból a családállításon való részvétel segíthet.

Figyelned kell a reakcióidat!

Miért is leszel dühös, ha a gyereked ezt vagy azt teszi, vagy nem teszi?

Miért és mire kell folyamatosan nemet mondanod?

Észrevetted, hogy szinte minden kicsi első szavai egyike a „NEM”?

Vajon miért?

A gyermek mintakövető, tehát valószínű ezt hallotta a leggyakrabban. Nem is tűnik fel és tilalomfákkal halmozod el a gyerekedet. „Nem menj oda, ne tedd ezt, ne tedd azt, nem szabad”– hallja a kicsi megszámlálhatatlan alkalommal.

Belegondoltál már abba, hogy belőled milyen reakciót vált, ki ha folyton azt hallod, hogy „nem szabad”?

Ösztönösen elkezdesz tiltakozni „mi az, hogy nem”?! Hiszen ami tilos az érdekes, izgalmas…

Talán még emlékszel a gyerekkorodra, amikor neked tiltottak meg valamit.

Mit tettél gondoltál ekkor?

A gyermeked hasonlóan reagál, ha sok nemet kap.

A kezdetekkor a kicsi célja a körülötte lévő világ megismerése, felfedezése. Minden új és érdekes a számára. Ahhoz, hogy eligazodjon ebben a világban, meg kell ismernie a működését. Ha támogató segítséget kap és a tiltások helyett segítséget „légy figyelmes”,veszélyes”… magyarázatot, de nem túlmagyarázást, akkor számára öröm lesz a megismerési felfedezési folyamat. Együttműködő lesz. Családállítás segítségével letehetjük a már nem működő régi mintáinkta.

Ha állandó tiltásban van része, rövidesen fellázad, és ahogy a szülők mondják, hisztizik.

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért hisztizik egy kicsi gyerek?

Gondolkoztál már azon, hogy te, mint szülő hogyan viszonyulsz ahhoz, hogy a gyermeked dolga a világ megismerése?

Gondolkoztál már azon, ha a kicsid hisztizik, akkor abban neked is van részed?

Folytatás rövidesen