„Az érzelmekkel csak a baj van! Én nem akarok érezni! Érezni nagyon nehéz!
Most ura vagyok magamnak és a cselekedeteimnek.
Én irányítom az életemet. Az érzelmek csak nehézségeket hoznak.”
Ezt mondja az egyik ismerősöm. Pedig először az érzés születik meg.

Jónak vagy rossznak minősítjük az érzelmeket

Az ember az egyetlen élőlény, aki felülírja az érzéseit és az elméjével hoz reális, racionális döntéseket. Megteremti az érzelmeket eddigi tapasztalatai alapján, jónak vagy rossznak minősítve az adott helyzetet. Az állatvilágban csak és kizárólag a fuss vagy támadj reakció működik. Ami valójában az emberi ösztönszinten is jelen van. Próbálhatod megtagadni, hogy emocionális lény vagy! Próbálhatod az akaratoddal és reális döntéseiddel fenntartani a falat, amit magad és az érzéseid közé húztál. Ez menni fog egy ideig. Egyszer csak azt érzed, hogy valami nem jó! Talán valamilyen fizikai betegséged van kialakulóban. Kimerült, fáradt, kiégett vagy, semmi nem okoz örömet. Ha van bátorságod ezeket a tüneteket megvizsgálni, könnyen rájöhetsz, hogy az okok az eddigi viselkedésedben, az eddigi reakcióidban keresendők.

Érzésekkel jöttünk a világra

Nem úgy jöttél a világra, hogy nem mertél érezni! Nézz meg egy kisbabát: mosolyog, boldog, néha sír, ha szükséges. Ez az ideális eset. Ideális esetek ritkán vannak! Életünk kezdetétől rengeteg hatás ér minket, embereket, amíg kialakul a személyiségünk. A gyerekkorban szerzett tapasztalatok, traumák alapján kialakítunk egy számunkra megfelelőnek hitt viselkedési mintát, amivel megvédhetjük azt a valakit, akiről azt gondoljuk, hogy az vagyunk mi. Valójában már régen elfelejtettük, hogy kik is vagyunk igazán.

Igen, érezni néha fáj!

Igen, ha kinyitod a szívedet, fájdalom és csalódás is érhet! Viszont sok csodát is megélhetsz.

Csak és kizárólag te döntheted el, hogy mersz-e, tudsz-e, akarsz-e érezni. A döntés a te kezedben van. Az életünk során felmerülő nehézségek, kihívások mind-mind lehetőséget kínálnak az érzések megélésére.  Családállítás is segíthet az érzelmeidben való könnyebb eligazodásban. Amikor azt mondod, igen ezt érzem DE, akkor máris az elméddel keresel racionális döntést. A szív helyett a fejedre hallgatsz, és az eddig megélt események alapján hozol racionális döntést, kihagyva az érzéseket, amelyek esetleg más, új megoldásokhoz vihetnének. Életünk organikus egység, amely szoros kapcsolatban van a környezetével, a látható és láthatatlan világokkal. Az ember az egyetlen élőlény, aki értelmének köszönhetően képes az univerzum törvényeinek is ellentmondani. Gondolj bele, mekkora esélye van egy porszemnek az univerzummal szemben? Az élet, mint egy kúszónövény, folyton teret hódít magának, bármekkora is az ellenállás.