Észrevetted, hogy néha ugyanazokat a mondatokat mondod a gyerekednek, mint amiket te is hallottál az édesanyádtól gyermekként?

Az elmúlt napokban történt a következő eset. Egy csoportban beszéltem a kisbabák sírásáról, és arról, hogy kiből milyen hatást vált ki a baba sírása. Nagyon sok jó hozzászólás volt, amely szerint a tehetetlenség, a tanácstalanság, a félelem sokszor kiborítja az anyákat.
Miért nem tudom megnyugtatni? Miért leszek zaklatott, ideges? Sokan és sokszor kérdezik ezeket tőlem.

Nagyon fontos mi történik a születés utáni órákban

Kicsit távolabbról indulok. Amikor megszületünk, minden teljesen idegen, ismeretlen számunkra ebben a világban. Amikor a jelenlegi szülők születtek, még se híre, se hamva nem volt a csecsemő- és anyaközpontú szülésvezetésnek. A születés után a babák egy újszülött osztályra kerültek, és csak a szülés után 12 óra múlva kapta meg a babát az édesanyja. Az első órákban magára hagyva egy steril kiságyban töltötte az időt. Ma már tudjuk, hogy ekkor a babák stresszhormon-szintje a normál érték három-ötszöröse is lehet. Ezt akkor még nem tudták. A biztonságos kötődés és az ősbizalom kialakulásához feltétlenül fontos, hogy a baba már a megszületése után azonnal az édesanyjával, illetve a szüleivel lehessen. Ha az ősbizalom kialakulása csorbát szenved, azt egy életen át hordozhatja az ember.

A sejtjeink mindent megőriznek ami velünk történik

Vissza a síráshoz. Amikor egy baba vigasztalhatatlanul sír, te ideges és nyugtalan leszel. Ez gyakran azért is van, mert a sejtjeink emlékeznek mindenre, ami az életünk során velünk történt. Felidézed magadban azt az időt, amikor te voltál kisbaba és tehetetlennek érezted magad, mert csak sírtál, de senki nem hallotta meg. Természetesen még nagyon sok más összetevője is van a témának.

Ha figyeled önmagad és a reakcióidat, remek lehetőséget kapsz arra, hogy változtass!
A csecsemők, kisgyerekek sokat tudnak segíteni abban, hogy rálássunk olyan, életünk során történt dolgokra, amelyek feledésbe merültek, és csak most, hogy édesanya lettél látod, hogy blokkok, feloldatlan feszültségek vannak az életedben. Mindezen blokkok, elakadások oldására kiváló lehetőséget nyújt a családállítás módszere.