A babamasszázs művészete

Talán az egyik legnagyobb kihívás az első gyermekes szülők számára, hogy felismerjék babájuk jelzéseit. A felnőttek világa a verbális / szóbeli/ kommunikációra van kondicionálva. A kisbabáknál a nonverbális /nem szóbeli/ ( sírás, mosolygás, testbeszéd) kommunikáció a meghatározó.
A csecsemőmasszázs jó lehetőséget nyújt a szülők részére, hogy ezeket a jelzéseket minél hamarabb felismerjék. A kisbabáknak szeretetre és biztonságra van szükségük. A születés folyamata minden ember számára trauma. Az eddigi biztonságos, idilli helyzetből egy teljesen idegen világba „tévedt” az újszülött. Itt a számára minden idegen. Nincsenek határok, megszűnt az állandó érintés, a lebegés, az egyenletes hőmérséklet. Éhes, hideg van, túl erős a fény és a zaj! Természetes, hogy az édesanyja közelségére vágyik.

A babamasszázs:

  • a gyermek összes érzékszervét serkenti,
  • lehetőséget nyújt arra, hogy elmélyüljön a szülők kapcsolata a gyermekükkel,
  • az összetartozás, kommunikáció, boldogság és bensőségesség érzését nyújtja,
  • a bőrnek, testünk legkiterjedtebb érzékszervének szeretetteljes érintése,
  • egy nyelv, amely többet mond minden szónál.

A szülő számára a masszázs lehetőséget ad arra, hogy közel kerüljön gyermekéhez, és megismerje, megértse és megválaszolja a gyermek jelzéseit és testbeszédét. Ez a tudás biztonságot és önbizalmat nyújt a felnőttnek a szülői szerepében.
A babamasszázs nem orvosi kezelés, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a masszázs bizonyos részeinek gyógyító hatása is lehet. Különösen igaz ez a hasmasszázsra, mely rendszeres gyakorlása esetenként csillapítja a csecsemők hasfájását, kólikáját. A babamasszázs az apa számára is lehetőséget ad arra, hogy részese legyen a szoros testközeli kapcsolatnak.

2017.03.01.


Mondhatom, hogy évtizedek óta ismerem Őt…

Helyesebben kapcsolatban vagyunk már rég, de hogy ismerem, azt most tudom igazán. Látom Őt valójában! Ennyi időnek és sok beszélgetésnek kellett eltelni ehhez.

 A képem róla: Egy kőkeményen racionális igazi NŐ, aki tudja, mit akar. S eljött a pillanat, amikor túl a 3. X-en tudatosan azt mondta, igen vállaljuk a párommal, hogy gyermekünk legyen. Az én fejemben lepergett a film, hiszen már oly sokszor láttam ilyet. Igen, ám de ez a film nem illett, és a mai napig sem illik a koreográfiába, amit én ismerek. Őszintén beszélt a nehézségeiről, soha nem tagadta, hogy eddigi élete legnagyobb kihívása, ami most történik.

Rengeteg fizikai fájdalommal, küzdelemmel győzte le eddigi önmagát, néha az összeomlás határán állt, de mindig felállt! Éjszakákon át olvasott, keresett, kutatott, hogy kell ezt jól csinálni. Mindig a megoldásokat kereste. Kérdezett, kérdezett információkat gyűjtött. Ő az első édesanya, akit mindig az érdekelt, mi a legrosszabb, amire számíthat az adott helyzettel kapcsolatban. No, nem azért, hogy pánikba essen! Hanem amiatt, hogy fel tudjon készülni minden lehetőségre.

Igen, a gyereknek anyatej kell mondta, és túllépve önmagán és számtalan fájdalmon és nehézségen a kicsi megkapta, ami neki kell ahhoz, hogy egészséges legyen, biztonságban és szeretve érezze magát. Mindig azt mondom, az anya a szakértője a saját babájának. Náluk ezt valóban megtapasztaltam, már az első napokban. Azóta közel 2 év telt el. Még soha sehol nem láttam azt a harmóniát és összhangot, amit az Ő családjukban tapasztalok. Hálás vagyok, hogy részese lehetek ennek! Köszönöm, hogy megerősítettetek abban a hitemben, hogy valóban így is lehet fogadni, nevelni, szeretni egy kisbabát. Ti vagytok az élő példa az én ideámra!

Köszönöm, köszönöm

2017.03.09.


A testünk nagyon bölcs!

Az életünk során történt eseményekre sejtjeink emlékeznek. A fájó, negatív élmények, emlékek komoly nehézséget okozhatnak a várandósság és az anyává születés során is.

A régi elfeledett gyerekkori fogadalmak /nekem soha nem lesz gyerekem, családom/ megakadályozhatják, hogy létre jöjjön a fogantatás.

Egy házaspár évek óta szeretett volna gyermeket. Már minden kivizsgáláson részt vettek és a lombikbébi programon gondolkoztak, amikor találkoztunk. A beszélgetések alkalmával kiderült, hogy az apának nehéz volt a gyerekkora és 8 évesen azt mondta! „Nekem soha nem lesz gyerekem!” Feloldottuk ezt a fogadalmat és 1 év múlva megszületett a babájuk.

Az is lehet akadálya a várva várt gyermekáldásnak, ha a mindennapjaidat a gyerek görcsös akarása határozza meg.

Egy másik pár már évek óta szeretett volna kisbabát. Nagyon elkeseredtek, úgy döntöttek feladják már a kísérletezést és elutaznak 3 hétre a tengerhez, s majd nyaralás után felkeresnek egy meddőségi tanácsadást. A feleség a hazautat végig hányta szédült, gyenge volt. Gondolta valamilyen fertőzést kapott az utazás során. Néhány nap múlva még mindig nem lett jobban. Felkereste a háziorvosát, aki rákérdezett nem lehet, hogy gyereket vár? Legnagyobb meglepetésre valóban állapotos volt. 9 hónap múlva egy 2900 gr kisfiúnak és egy 3200 gr kislánynak adott életet. Néhány hónap múlva beszélgettünk a fogamzásgátlásról. Ugyan minek, hiszen 12 évig nem lettem terhes mondta! Az ikrek 14 hónaposak voltak, amikor megszületett a kisöccsük.

2017.03.13.