A szülés utáni hetekben nem ajánlott nekivágni az utazásnak. A babának időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a külvilághoz, és a mamának is szüksége van a regenerálódásra. A gyermekágyas időszak alatt fontosak a nyugodt körülmények és a pihenés, amit otthon lehet a legjobban megvalósítani. Néhány hónapos babával azonban – ha nem sírós és nyugtalan – már el lehet indulni, és néhány szabály betartásával kellemes kikapcsolódássá tehetjük a nyaralást az egész család számára.

Az utazás egy kisbabával nem feltétlenül csak a maceráról szól, és egyáltalán nem lehetetlen feladat. Csupán néhány aranyszabályt érdemes betartani, hogy az együtt töltött napok tényleg élménnyé és ne rémálommá váljanak a család számára. Érdemes minél inkább bababarát szállást választani, de ha erre nincs mód, akkor jó, ha minél több praktikus eszközzel fel vagyunk vértezve.

Ha az utazás mellett döntünk, akkor se borítsuk fel teljesen a kicsi napirendjét. Nekünk, felnőtteknek kellemes változatosságot jelenthet egy teljesen más életritmus, de a kicsit az ismerős és ismétlődő napi rituálék nyugtatják meg, és adnak neki biztonságot. Éppen ezért nem ajánlott kétéves kor alatti gyerekkel a gyakori helyváltoztatással járó városnéző körutazás, a fárasztó csillagtúra vagy a „nomád” kempingezés.

A környezetváltozást megkönnyítik az ismerős tárgyak: a megszokott takaró, játékok, edények. Ezek az otthoni dolgok segítenek a babának, hogy biztonságban érezze magát az új környezetben. A szálláshelyre érdemes délelőtt vagy kora délután érkezni, így a kicsinek estig lesz ideje felderíteni a helyet, megszokni azt, és lecseng benne a nagy izgalom. Mi pedig nyugodtabb éjszakára számíthatunk. Ha ott minden nap van babamasszázs akkor az sem maradjon el.

A napi program tervezése

A napi program megtervezésénél tartsuk szem előtt a kicsi igényeit is. Váltogassuk a számunkra és a számára szórakoztató elfoglaltságokat. Fontos, hogy a napirend és az elfoglaltságok között megtaláljuk az egyensúlyt, így mindenkinek kellemes és pihentető lesz a nyaralás.

Pakoljunk és szervezzünk észszerűen! Az alapos előkészület és a jól átgondolt csomagolás elengedhetetlen az utazás sikeréhez. Gondoljunk előre a szükséges dolgokra, például pelenkákra, babaruhákra, törlőkendőkre és gyógyszerekre.

Készíts Listát!

Az utazás előtt érdemes egy listát készíteni arról, hogy mire lesz szükséged. Ez a lista a későbbi nyaralásokhoz is jól jöhet, így érdemes megőrizni. A lista alapján csomagolhatsz logikusan, akár mindenkinek külön táskába, hogy emlékezz, mit hol kell keresni. Legyen egy kézitáska, amiben azokat a dolgokat tartod, amire az utazás során szükséged lehet.

Ezek kerüljenek az autós csomagba:

  • Jól zárható üvegben víz: Több kis adagban, hogy inni és mosakodni is lehessen.
  • Rágcsálni való: Könnyen fogyasztható ételek.
  • Szendvicsek: Kisebb adagokra osztva.
  • Nedves törlőkendő: Kéz és arc tisztítására.
  • Pelenkázó felszerelés: Váltóruhával együtt.
  • Váltóruha: Legalább egy vastagabb, ha hirtelen lehűlne a levegő.
  • Kendő: Az ablak vagy a gyerekülés letakarásához.
  • Zacskó: Az útközben keletkező szemétnek.
  • Új játék: Valami, amit a baba még nem látott.
  • Kedvenc állatka, takaró: Az otthonosság érzetének növeléséhez.
  • Piknikpokróc: A pihenőhelyeken való hempergéshez.
  • Praktikus pelenkázó táska: Amibe sok minden belefér.

Babakocsi az utazáshoz

Az utazáskor különösen nagy kincs lehet egy kicsire összecsukható babakocsi, hiszen a legnagyobb helyet általában ez foglalja el a csomagtartóban. Fontos kellékek lehetnek a kapcsolódó felszerelések is, mint például a napernyő, esővédő, lábzsák stb.

A babakocsit illetően a variálhatóság miatt azoknak, akik sokat jönnek-mennek, az ún. „Travel System” rendszerűek lehetnek a legpraktikusabbak. Ha már nagyobb a baba, egy esernyőkocsi lényegesen egyszerűbbé teheti a dolgunkat a vakáció alatt. Ha pedig a babakocsinak már megvan a helye, akkor a többi hozzávaló már abszolút kezelhető, maximum csak némi előzetes tervezést igényel. Ne feledkezzetek meg a napernyőről, esővédőről és lábzsákról sem.

Az autósülés

Az autós utazásoknál a legfontosabb a kényelmes és biztonságos autósülés kiválasztása. Egy kényelmetlen ülés könnyen megkeserítheti az utazást mindenki számára, ezért érdemes időt és energiát szentelni a megfelelő autósülés megtalálására. Emellett a baba szórakoztatása is kulcsfontosságú, amit néhány jól bevált játék segítségével könnyedén megoldhatunk.

A babának csomagolt játékok legyenek sokoldalúak és több funkciót is ellátóak. Az olyan játékok, amelyeket darabokra lehet szedni vagy többféleképpen használni, ideálisak hosszabb utakra és városnéző túrákra. A babakocsira vagy hordozóra szerelhető utazós játékok kiválóan lefoglalják a babát, miközben ti a város látnivalóit fedezitek fel.

Vízparti játékok

Ha vízparti nyaralást terveztek, nem maradhatnak ki a vízben használható játékok. Úszó játékok, kis vödrök, amelyekbe lehet vizet merni, vízálló képes könyvecskék és kedves gumifigurák mind hozzájárulnak a vízi kalandok élményéhez.

A játék és a felfedezések közepette könnyű elfeledkezni a napszúrás veszélyeiről. Fontos, hogy a babára mindig adjunk sapkát, itassuk rendszeresen, és bőrét védjük magas faktorszámú naptejjel. Különösen figyeljünk arra, hogy 11 és 15 óra között az árnyékban tartózkodjunk vele. Ha mégis megtörténik a baj, a láz, hidegrázás, szédülés és nyűgösség lehetnek az első tünetek. Ilyenkor vigyük a babát hűvös, sötét helyiségbe, fektessük le, enyhén feltámasztva a felsőtestét, és hűtsük a fejét és testét. Ha másnapra sem javul, hívjunk orvost.

Az úszóruha remek választás, ha nem akarunk folyamatosan az egész testet naptejjel kenni. Ez a kényelmes és hasznos viselet nemcsak a vízparton, hanem szárazföldi játékokhoz, homokozáshoz is tökéletes.

Éjjeli fény

Az éjjeli fény praktikus megoldás, ha a baba nehezen alszik el idegen környezetben. A megnyugtató, halvány fény mellett nemcsak a baba alszik el könnyebben, hanem a szülők is jobban látják gyermeküket éjszaka, és a szoptatáshoz vagy pelenkacseréhez sem kell villanyt kapcsolni. Az utazás előtt érdemes a babát megismertetni az éjjeli fénnyel, hogy a nyaralás alatt már ismerős legyen számára.

Az utazás babával nem feltétlenül jelent extra macerát, ha alaposan felkészülsz és mindent logikusan előkészítesz. Egy jól megtervezett és szervezett utazás segíthet abban, hogy az egész család számára kellemes és pihentető élmény legyen a nyaralás. Ne feledd, a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát és biztonságban legyen az utazás során.