A csecsemők masszírozása különleges élményt nyújt mind a babának, mind pedig a szülőnek. Van néhány alapmozdulat, amelyeket érdemes használni a kisbabák masszírozásában.

Előkészületek

A masszázs előtt biztosítsuk a megfelelő környezetet. A szoba hőmérséklete legyen kellemesen meleg, körülbelül 24-26°C. Kerüljük az erős megvilágítást, és helyette válasszunk megfelelő páratartalmú, nyugodt környezetet. A csendes zene vagy a halk beszéd segít a baba nyugtatásában. A szülőként engedjük el a külvilágot, minden figyelmünket a babának szenteljük, és hangolódjunk rá a masszázsra.

Vetkőztessük le a babát, és helyezzük hanyatt fektetve egy puha takaróra. Biztosítsunk vízálló pelenkaalátétet a balesetek elkerülése érdekében.

Üljünk le a földre terpesz- vagy törökülésben. Tegyünk egy párnát a hátunk mögé, hogy kényelmesen tudjunk ülni. Helyezzük a babát magunk elé, és tartsunk szemkontaktust vele.

Használjunk speciális babaolajat vagy hidegen sajtolt növényi olajat a masszázs során. Vigyázzunk, hogy az olaj meleg legyen, dörzsöljük felmelegítés céljából a tenyerünkben.Mutassuk meg a babának, simítsuk meg a lábát és kérdezzük meg, megmasszírozhatjuk-e. Figyeljünk a babánk jelzéseire és ha kevésbé alkalmas a helyzet, térjünk vissza rá később.

A masszázst a babák lábával kezdjük, amit már kezdetektől szívesen vesznek. Olajos kezünkkel átöleljük a kicsi combját és csípőtől boka irányába simítjuk néhányszor. Majd a combon és az alsó lábszáron ölelő, csúsztató mozdulatokat végzünk. Ezután következik a lábfej és a talpak masszírozása.

Hasmasszázs

A hasmasszázs során legyen óvatos és finom. Helyezzük tenyerünket a baba hasára, a köldök fölé, és lassan, enyhe nyomással simítsuk lefelé és kifelé. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl erősen, és mindig figyeljük a baba visszajelzéseit.
A babamasszázs egy különleges technika, amelyet a csecsemők érintésének és masszírozásának céljával alkalmazhatunk. Ez egy intim és szeretetteljes módszer, amely előnyös az anya, és a baba számára is.

A babamasszázsnak számos előnye van

A babamasszázs számos előnnyel járhat mind a babának, mind a szülőnek. A masszázs segít megnyugtatni a csecsemőt, kevesebbet fog sírni és az alvásproblémák is megszűnhetnek, elősegíti az emésztést és javítja az étvágyat, erősítheti az immunrendszert, javítja a baba izomtónusát és mozgékonyságát, valamint erősíti az anya-gyermek kötődést.

A babamasszázs során finom, simító mozdulatokat alkalmazunk a baba testének különböző részein. Fontos, hogy a masszázs ideje alatt nyugodt és szeretetteljes légkört teremtsünk. Használjunk természetes olajokat, amelyek segíthetnek a bőr hidratálásában és a masszázs könnyűvé tételében.

Megfelelő időpont

A babamasszázst legjobban akkor lehet elvégezni, amikor a baba éber és nyugodt, de nem éhes vagy fáradt. Optimális időpont a fürdetés vagy az etetés előtt vagy után van, amikor a baba éber.
Az érintés alapvető fontosságú a baba fejlődése és jóléte szempontjából. A babamasszázs során az anya vagy a gondozó fizikai és érzelmi jelenléte biztonságot és szeretetet nyújt a babának. Az érintés segíthet csökkenteni a stresszt, növeli az oxitocin nevű boldogsághormon szintjét, és elősegíti a kötődést az anya és a baba között.

Erősíti lesz a kötődést az anya és a baba között

A babamasszázs lehetőséget ad az anyának vagy a gondozónak, hogy közelebb kerüljön a babához, megfigyelje testi jeleit, és érzékenyen reagáljon rájuk. Ez segíthet az anyának a baba szükségleteinek jobb megértésében és azok hatékonyabb kielégítésében. Emellett a babamasszázs támogatja a baba fejlődését is. A masszázs során a baba a testrészeit mozgatjuk, ami segíthet az izomtónus és a mozgáskoordináció fejlődésében. Emellett a babamasszázs stimulálja az érzékszerveket, segítve a baba érzékelésének és érzékenységének fejlődését.

Vegyünk részt babamasszázs tanfolyamon

Fontos, hogy a babamasszázst megfelelő módon kell elvégezni, és előzetes tanácsadásra van szükség. Többféle babamasszázs technika létezik, és az egyes módszerek eltérhetnek a mozdulatok, az időtartam és a nyomás erőssége tekintetében. A babamasszázs tanfolyam vagy a szakértővel való konzultáció segít megfelelően elvégezni a masszázst.