Talán az egyik legnagyobb kihívás az első gyermekes szülők számára, hogy felismerjék babájuk jelzéseit. A felnőttek világa a verbális / szóbeli/ kommunikációra van kondicionálva. A kisbabáknál a nonverbális /nem szóbeli/ ( sírás, mosolygás, testbeszéd) kommunikáció a meghatározó.
A csecsemőmasszázs jó lehetőséget nyújt a szülők részére, hogy ezeket a jelzéseket minél hamarabb felismerjék. A kisbabáknak szeretetre és biztonságra van szükségük. A születés folyamata minden ember számára trauma. Az eddigi biztonságos, idilli helyzetből egy teljesen idegen világba „tévedt” az újszülött. Itt a számára minden idegen. Nincsenek határok, megszűnt az állandó érintés, a lebegés, az egyenletes hőmérséklet. Éhes, hideg van, túl erős a fény és a zaj! Természetes, hogy az édesanyja közelségére vágyik.

 

 

 

A babamasszázs:

  • a gyermek összes érzékszervét serkenti,
  • lehetőséget nyújt arra, hogy elmélyüljön a szülők kapcsolata a gyermekükkel,
  • az összetartozás, kommunikáció, boldogság és bensőségesség érzését nyújtja,
  • a bőrnek, testünk legkiterjedtebb érzékszervének szeretetteljes érintése,
  • egy nyelv, amely többet mond minden szónál.

A szülő számára a masszázs lehetőséget ad arra, hogy közel kerüljön gyermekéhez, és megismerje, megértse és megválaszolja a gyermek jelzéseit és testbeszédét. Ez a tudás biztonságot és önbizalmat nyújt a felnőttnek a szülői szerepében.
A babamasszázs nem orvosi kezelés, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a masszázs bizonyos részeinek gyógyító hatása is lehet. Különösen igaz ez a hasmasszázsra, mely rendszeres gyakorlása esetenként csillapítja a csecsemők hasfájását, kólikáját.
A babamasszázs az apa számára is lehetőséget ad arra, hogy részese legyen a szoros testközeli kapcsolatnak.